Who’s afraid of Charlie Stevens?

In juli 2016 werd de voorstellingen gemaakt en gespeeld in het tijdelijke Nolettheater in Schiedam. Begin 2017 stond de voorstelling in samenwerking met Het Nationaal Theater twee weken voor een volle zaal in Den Haag. In 2019 zal er opnieuw een reprise van de voorstelling zijn.

Charlie Stevens is een jongen van 13 jaar met autisme en een verstandelijke beperking. Hij is non-verbaal en is gediagnosticeerd als extreem zwakzinnig. Charlie is een kind van 13. Fysiek een jongen van 17, uitgepuberd, niet meer schattig, mentaal een kind van 2 dat Bob de Bouwer leuk vindt. De woede-uitbarstingen als hij overprikkeld raakt zijn inmiddels gevaarlijk. Laatst kreeg hij er een, achterop de fiets bij zijn vader. Meteen politie erbij. Een van de begeleiders loopt een hersenkneuzing op. Als ik de brief van de advocaat zie, word ik koud.

“Mijn cliënt is letsel aangedaan door uw kind.”

Mijn kind, mijn gevaarlijke kind. Het is waar, hij werkt je zo naar de grond. Daarna hebben de begeleiders een tijdje alleen met een helm gewerkt, hoewel ik dat
verschrikkelijk vond. Ik heb een veiligheidscursus gedaan. Hij heeft nu voornamelijk nog maar mannelijke begeleiders. Ik heb kort haar en draag nooit sieraden. Dat is vragen om letsel. Ik ben nooit bang voor hem, wel om hem.

Ik ben een kunstenaar. Wij kunstenaars staan anders in het leven. Kunst gaat over dat gebied in onze verbeelding waar de ruimte volledig vrij is. In het leren kijken vanuit Charlies bril laat ik mij inspireren door zijn surrealisme. Ceci n’est pas un pipe, dat schilderij van Magritte. Zo kijkt Charlie ook naar de wereld. Het is ook creativiteit.

Ik hoop met deze voorstelling ook mensen te bereiken die misschien niet zoveel met theater hebben, maar wel met autisme. Vaders, moeders, hulpverleners, leerkrachten. Dat het stuk prikkelt om weer op een andere manier naar autisme te kijken. Troost en herkenning biedt.

Romana Vrede

 

 

Inspirator: Charlie Stevens // Idee en concept: Romana Vrede // Spel: Romana Vrede, Dook van Dijck, Suzanne Kipping / Loulou Hameleers, Robbert Klein, Gerty Van der Perre // Regie: Bram Jansen // Dramaturgie: Nina Aalders // Choreografie: Ryan Djojokarso // Muziek: CLUB GEWALT // Video: Huub Laurens // Techniek & licht: Joris van Oosterhout // Producent: Stichting I Come In Peace // Productie:  Lique van Gerven // Zakelijke leiding: Petter van Raalte


Sponsors die de ontwikkeling en het spelen van deze voorstelling mogelijk maakten
VSBfonds
Gemeente Rotterdam
Fonds Schiedam Vlaardingen e.o
Strand Links
Stichting De Gouvernestraat
Gemeente Den Haag

Partners
Theater aan het Spui
Nationaal Toneel
Nolet Loodsen
In 2017 werd de voorstelling door Code Culturele Diversiteit gekozen als een van de voorbeeldprojecten voor diversiteit.